Organic and beekeeping

ORGANIC FARMING IN THE EUROPEAN UNION: Beekeeping and Organic Honey (Pages 106 and 107, 2021 edition)

 

Publication of the 2021 edition on beekeeping and honey

Organic honey: more than one million organic hives in 2019+ 7.1 compared to 2018

◼ In 2019, the number of organic hives in the European Union increased by 7.1% compared to 2018, exceeding one million. This represented 9.2% of the EU's hives. According to our estimates, the number of organic hives approached 1.1 million in 2020.

Bulgaria was the country with the most organic hives in 2019 (22% of the EU total), ahead ofItaly (18%), Romania (17%) and France (12%). In 2019, the number of Bulgarian organic hives fell by 3.1% compared to 2018, but rose by 1.1% in 2020. In 2018, 35.8% of hives in Bulgaria were organic. In 2020, Bulgaria will have produced almost 2,300 tonnes of organic honey. This figure is very likely to be an underestimate.

In Italy, the number of organic hives rose by 10.5% in 2019, after falling by 3.7% in 2018.

Organic beekeeping in Romania has grown strongly in recent years. In 2019, the number of organic hives rose by 27%. In 2019, Romania produced almost 5,800 tonnes of organic honey.

In France, the number of organic hives remained virtually stable in 2019 compared to 2018, but increased by 47% in 2020. In 2020, 20.3% of French hives were organic. The majority of organic hives are in the south of France, particularly in Occitanie and Auvergne-Rhône-Alpes. In 2019, France produced almost 2,960 tonnes of organic honey (13.9% of national honey production), up 3.5% on 2018. In 2020, French organic honey production even reached 4,354 tonnes. Lavender honey accounted for 19% of French organic honey production in 2020.

Bulgarian and Romanian organic honey production is mainly destined for export. The main destinations for Romanian organic honey are Germany and Northern Europe.

The EU is the world's leading market for organic honey, along with Germany and the United Kingdom. In 2014, the German organic honey market already exceeded 8,000 tonnes, representing around 10% of the national honey market. Germany imports a lot of organic honey from Mexico and Brazil.

In Italy, sales of organic honey in supermarkets rose by 9.1% in 2020 compared with 2019.

In Sweden, organic honey already accounted for 10% of honey sales in 2009. In 2010, over 80% of organic honey sold in Sweden was imported.

Although production of French organic honey has been rising over the last 10 years, it is still not enough to meet demand, which is also growing.

Source: French Agency for the Development and Promotion of Organic Agriculture www.agencebio.org

Extract from the dossier for the Beekeeping and Organic Honey section (Pages 106 and 107 edition 2021)

Le bio dans l'Union Européenne

Fin 2014, 25 6571 exploitations agricoles cultivaient près de 10,3millions d’hectares en bio dans l'Union Européenne (y compris les surfaces en conversion). La bio représentait 5,7% de la Surface Agricole Utile européenne.

Entre 2013 et 2014, le nombre d’exploitations agricoles est resté quasiment stable et les surfaces bio ont progressé de 0,8%. D'après les premières estimations, fin 2015, 268 665 exploitations agricoles cultivaient plus de 11,2 millions d'hectares en bio. La bio représentait environ 6,2% de la SAU européenne. Entre 2014 et 2015, le nombre de fermes et la surface bio de l'UE ont progressé de 4,7% et 9,2%.

La production Bio en Europe Edition 2016

Le miel bio en Europe

Le miel bio compte près de 791 000 ruches bio en 2015. Le nombre de ruches a augmenté de 28% entre 2014 et 2015.

Le premier producteur de miel bio en Europe est l'Italie, avec un quart des ruches bio ce qui représente 7 000 tonnes en 2014.

L'UE est le premier marché mondial pour le miel bio, avec l'Allemagne et le Royaume-Uni en tête.

Apiculture Bio en Europe

La pratique de l'apiculture

La conversion à l’Agriculture Biologique correspond à la phase de transition entre l’agriculture conventionnelle et l’appellation «Agriculture Biologique ». La période de conversion des ruches démarre dès que l’ensemble des conditions d’élevage précisées dans le RCE 834/2007 et dans le RCE 889/2008 est respecté (logement, alimentation, prophylaxie...) et que l’apiculteur s’est engagé auprès de l’organisme certificateur.

Ecocert et agriculture biologique ID-SC-195- GUIDE PRATIQUE APICULTURE – 24.02.2017

Comparaison des règles pour l’apiculture biologique ou marques privées de qualité

Cette fiche propose une comparaison entre les différentes règles de l’apiculture biologique ou des marques privées de qualité en France. Elle décrit les principales exigences entre les différents labels et cahiers des charges. Pour plus de détails, se référer aux différents cahiers des charges et règlements.

Comparaison de certains labels Apiculture et le Bio par la FNAB

Etiquetage du miel

Le miel, substance sucrée naturelle, regorge de nombreux bienfaits pour notre santé. Il en existe une grande variété dont le goût dépend de la fleur dont il est issu. Les plus connus pour leurs bienfaits sont le miel de d'acacias, de thyms, de châtaigniers. Lisez les étiquettes pour choisir un miel adapté à vos besoins !

Fiche pratique de l'étiquetage du miel

Les règles à respecter pour l'étiquettage du miel